Strabunica Stie Tot. Secretele aluatului (2). Intinsul. Pentru intinsul aluatului se foloseste un sucitor (o vergea) din lemn bine lustruit sau din marmura. Se taie aluatul in doua (eventual) si se intinde pe o planseta infainata sau intre doua straturi de folie sau de hartie pentru copt, cu miscari...
Strabunica Stie Tot
Secretele aluatului (2)
Intinsul
Pentru intinsul aluatului se foloseste un sucitor (o vergea) din lemn bine lustruit sau din marmura. Se taie aluatul in doua (eventual) si se intinde pe o planseta infainata sau intre doua straturi de folie sau de hartie pentru copt, cu miscari scurte si iuti, intotdeauna dinspre corp, nu inspre. Dupa fiecare rulare a sucitorului, se intoarce aluatul cu 90, fara a-l intinde cu mainile in toate directiile.
Asezatul in forma
Aluatul intins se ruleaza usor pe sucitor si se lasa sa alunece in forma. Se aranjeaza si se apasa pe margini cu degetele. La tavile din metal, aluatul se deruleaza cu sucitorul sprijinit de ele, indepartandu-se apoi tot ce depaseste marginile. La formele din ceramica, marginile se indreapta cu ajutorul unui cutit bine ascutit.
Aranjarea marginilor
Ca sa arate mai bine, in cazul placintelor sau al tartelor, de pilda, aluatul se indoaie de jur imprejur (pe margini) cu degetele si se inteapa cu o furculita sau se cresteaza din loc in loc. Sau se ridica peste margini si se uda cu putina apa. Din resturile de aluat se fac apoi cerculete cu diametrul de 1,5 cm, care se aseaza de jur imprejur, usor suprapuse, si se apasa cu grija.
Coptul fara umplutura
Ca sa fie tare si crocant, aluatul peste care urmeaza sa se puna o umplutura mai zemoasa trebuie copt inainte, altminteri devine mazgos. Peste aluatul intins in forma se pune o coala de hartie pentru copt, iar peste ea se presara un strat uniform de boabe de fasole uscata sau de orez. S