Intre Calarasi si Silistra s-a statornicit un model de dialog cultural transfrontalier dupa toate normele si dinamica Programului PHARE al Consiliului Europei. Al doilea volet a avut loc intre 27-28 noiembrie si si-a propus ca tema arta contemporana si contextele ei institutionale. In urma cu doi ani, cele doua muzee de istorie – din Calarasi si Silistra – au antrenat tineretul studios in cunoasterea mostenirii istorice comune din antichitate, evul de mijloc pina la istoria urbana a inceputului de veac XX.
Simpozionul international din 2003, aducind un omagiu regretatului arheolog si istoric de arta Radu Florescu, a avut numerosi invitati din Bucuresti, ca si din centre de cultura si arta dunarene: Galati, Tulcea, Silistra, Ruse. Programul expozitional de la Calarasi, orchestrat cu eficienta si eleganta de catre directorul Muzeului Dunarii de Jos, domnul Marian Neagu, si de catre tinara Ana Amelia Dinca, istoric de arta, a oferit retrospectiva artistului cu obirsii calarasene Nita Anghelescu (1903-1999), doua demonstratii ale modernismului bine temperat, sub semnatura artistilor galateni, foarte activi, Jana si Gh. Andreescu, si statuara cu fibra arhaic-melancolica a lui Grigore Patrichi-Smulti.
Cunoasterea reciproca a participantilor s-a facut la colocviul de seara, condus de criticul de arta Pavel Susara. Personalitati ale muzeografiei, ale presei culturale, critici si galeristi din ambele tari si-au expus opiniile in jurul temelor propuse: supravietuirea muzeelor de arta si reconstructia mesajelor; arta muzeificabila si actiunea efemera; infra-arta si profilaxia prostului-gust; arta si mediile de afaceri; arta si economia de piata; relatia centru-periferie in creatia si administratia artistica (capitala-provincie). Au fost prezentate expozitii, colectii, cercetari monografice din ambele tari prin intermediul imaginilor digitale.
A