Asociatiile comerciantilor din sistemul medical amintesc ca una dintre promisiunile Ministerului Finantelor Publice (MFP) si ale fostului ministru interimar al sanatatii, Ionel Blanculescu, a fost aceea de achita, pina in luna noiembrie a acestui an, toate arieratele din 2002, si a intra ?pe zero? in anul urmator fiscal. La sfirsitul lui 2002, spitalele aveau datorii de 9.195,7 miliarde de lei, din care s-a platit o prima transa de 4.000 de miliarde de lei. La ultima sedinta a executivului s-a aprobat plata catre Sanatate a 1.800 de miliarde de lei, din care doar 525 de miliarde sint destinate arieratelor din 2002, restul fiind bani pentru salariile restante, serviciile de ambulanta si al 13-lea salariu. Practic, ramin neachitate mai mult de 4.000 de miliarde de lei.
Conform memorandumului semnat cu FMI in octomrbie 2003, guvernul Nastase s-a angajat sa gaseasca resurse pentru acoperirea acestor datorii pina la sfirsitul acestui an, ori mai sint doar citeva saptamini si inca nu se intrevede nici o solutie. Ieri, ministrul sanatatii, Ovidiu Brinzan, ne-a declarat ca urma sa aiba chiar in urmatoarele 24 de ore o intilnire cu reprezentantii MFP pentru a cere un termen de plata cit mai curind. Pe de alta parte, pozitia presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Celea, care ar trebui sa fie direct interesat sa-si rezolve un mare deficit financiar, a fost cel putin ciudata.
Desi, in momentul instalarii, el sustinea ca va face toate presiunile necesare pentru a obtine bani la CNAS, reactia sa de ieri a fost de pasivitate: ?Nu m-apuc eu sa fac cercetari sa vad de ce nu ne dau bani, asta e proiectia guvernului. Probabil ca am fost prea optimist cind gindeam ca pot fi platite atit de usor?, a declarat presedintele CNAS.
Diabetici fara medicamente
Bolnavii de diabet din Botosani vor ramine, din aceasta luna, fara med