Acest lucru trebuie privit ca o ingrijorare a unor state membre ca Romania si Bulgaria nu vor fi in stare sa finalizeze pina la sfirsitul anului viitor negocierile de aderare, afirma analistii. Jean-Christoph Filori, purtatorul de cuvint al comisarului pentru extindere, ne-a transmis prin intermediul Delegatiei Comisiei Europene de la Bucuresti ca ?ramin fideli concluziilor summit-ul de la Salonic, care a confirmat ca data de 2007 este obiectivul comun al Uniunii?. Si in cazul deciziei de extindere din luna mai 2003, data initiala s-a aminat cu patru luni din cauza intirzierii inchiderii negocierilor si a procedurilor greoaie de ratificare in toate parlamentele statelor membre.
?Unele state tind sa elimine mentionarea unei date precise pentru ca aceasta ar putea fi folosita ca un element de negociere in faza finala a discutiilor despre aderare?, afirma analistul Heather Grabber, de la Centrul pentru Reforma Europeana. ?Eu nu cred ca este foarte semnificativ ca exista unele neconcordante intre pareri. Mult mai important este ca exista o teama a multor state membre ca guvernul de la Bucuresti, in special justitia si Ministerul Administratiei si Internelor, nu va fi in stare sa indeplineasca toate cerintele care decurg din calitatea de membru?, adauga analistul britanic.
In tara, partidele de opozitie au sesizat de multe ori ca guvernul este prea grabit sa semneze toate capitolele neconditionat. ?Rezervele formulate de unele state, care nu sint oricare in Europa, sint datorate temerilor ca tara noastra nu va putea finaliza politicile de aderare pina la finalul anului viitor?, este de parere Teodor Melescanu, vicepresedinte al PNL, fost ministru de externe al Romaniei. ?Ingrijorarea sporeste mai ales ca va fi un an electoral?. Emil Boc, presedintele executiv al Partidului Democrat, este mai transant: ?Aceste tari nu au nevoie sa importe coruptie de