- Social - nr. 244 / 12 Decembrie, 2003 Nu ajung bine in statia de autobuz si unii dintre cei care ma cunosc isi lasa treburile si vin la un pahar de vorba, ca sa mai afle noutati, sa ceara pareri si, de multe ori, sa se caiasca. Acum, la inceput de iarna, orice problema ai zice ca-i importanta, de discutia cu porcii nu scapi. Oamenii se plang de faptul ca pe doi purcei nu capeti atatia bani cat costa o mierta de cucuruz. Cea mai grea problema este cea a porcilor crescuti pentru vanzare. Rar gospodarie taraneasca sa nu-si creasca, alaturi de porcul de slanina, unul pentru vanzare, ca acestia mai aduc ceva bani. Ei sunt speranta ca oamenii se vor putea innoi cu ceva pentru sarbatori: o haina, o pereche de incaltaminte, un obiect in casa. Au aflat si ei de la televizor ca pretul carnii de porc, in prag de sarbatori, va urca spre 200.000 de lei, in vreme ce taxele vamale la acest produs vor fi reduse sau desfiintate, ca sa-si poata vinde strainii produsele lor. Pretul unui kg de carne de porc, viu, a scazut atat de mult, incat taranii nu-si mai pot scoate cheltuielile, necum sa mai ramana cu ceva. Intrebarea fireasca pe care mi-o pun este cum se poate iesi din acest impas. Raspunsul nu poate fi decat unul singur. Aveti rude, aveti cunostinte care locuiesc la oras. Trebuie data sfara in tara sa vina la sate sa-si cumpere porci, dar sa dea ceva mai mult decat pretul pietei, asa cum faceau cu cativa ani inainte de 1989. In acest fel, importatorii si procesatorii de carne de porc vor ramane cu buzele umflate, cu frigidere pline sau cu carne stricata si se vor dezmetici. VASILE CRISTUREANU - Social - nr. 244 / 12 Decembrie, 2003 Nu ajung bine in statia de autobuz si unii dintre cei care ma cunosc isi lasa treburile si vin la un pahar de vorba, ca sa mai afle noutati, sa ceara pareri si, de multe ori, sa se caiasca. Acum, la inceput de iarna, orice problema a