Mic dictionar de bucatarie. Sarea-n bucate. Modesta si nebagata in seama, de ea depinde in cea mai mare masura gustul bucatelor. Important este sa stim cu cine avem de-a face... . Sarea marina se extrage din marile foarte sarate, printr-un proces de evaporare progresiva. Se recomanda la prepararea ma...
Mic dictionar de bucatarie
Sarea-n bucate
Modesta si nebagata in seama, de ea depinde in cea mai mare masura gustul bucatelor. Important este sa stim cu cine avem de-a face...
•Sarea marina se extrage din marile foarte sarate, printr-un proces de evaporare progresiva. Se recomanda la prepararea marinatelor si a salatelor de legume verzi.
•Sarea gema se extrage in blocuri, la fel ca si carbunele. Se da la vite, se conserva pe lunga durata blocurile de gheata din frigiderele neelectrice, se arunca pe strazi ca sa atenueze lunecusul, se foloseste pentru pastrarea slaninei neafumate.
•Sarea grunjoasa e de obicei iodata si fluorizata. Se foloseste la muraturi, la conserve, precum si la baile de picioare, in caz de oboseala sau raceli.
•Sarea fina (de masa), de origine marina sau miniera, este iodata, fluorizata si i se adauga carbonat de magneziu. Este cea mai industrializata si mai modificata fata de origine. Se pune frecvent in bucate.
Cateva sfaturi
• Pentru a pastra culoarea si parfumul legumelor verzi fierte, puneti sarea in apa clocotita in acelasi timp cu legumele. Se pune o lingurita de sare la 1 litru de apa (mai putin, daca sarea e fina).
• Pentru a extrage apa din vinete, dovlecei, castraveti etc., pudrati feliile cu sare grunjoasa (mai indicata decat cea fina). Clatiti dupa 30 de minute si stergeti-le cu hartie absorbanta.
• Sarea fina e mai concentrata sarea grunjoasa. Folositi numai o jumatate din cantitatea prescrisa.
Mic dictionar