Dulciuri de sarbatori. - Torturi celebre - . Tort cu gutui. Ingrediente (pentru 14 bucati): Pentru gelatina de gutui - 1,3 kg gutui, 1/4 l vin alb, 1/4 l suc de mere, 25 g gelatina maruntita, 400 g zahar, putina zeama de lamaie, 2 bucati (rulouri) intregi de scortisoara, 1 baton de vanilie, 3 linguri l...
Dulciuri de sarbatori
- Torturi celebre -
Tort cu gutui
Ingrediente (pentru 14 bucati): Pentru gelatina de gutui - 1,3 kg gutui, 1/4 l vin alb, 1/4 l suc de mere, 25 g gelatina maruntita, 400 g zahar, putina zeama de lamaie, 2 bucati (rulouri) intregi de scortisoara, 1 baton de vanilie, 3 linguri lichior de portocale. Pentru aluat: 300 g faina, 300 g unt, 100 g smantana acrisoara groasa, sare, 1 lingurita zahar, 125 g dulceata de gutui (gem). Pentru crema: 4 foi gelatina alba, 500 g branza de vaci, 250 g mascarpone (se gaseste la raioanele cu lactate), coaja rasa de la o lamaie, 6 linguri zeama de portocale, 75 g zahar pudra, 4 linguri lichior de portocale, 200 g frisca batuta. Pentru ornat: 200 g frisca batuta + 1 lingura zahar pudra.
Mod de preparare:
•Gelatina de gutui - Se sterg bine gutuile cu un servet, se taie bucatele cu coaja cu tot si se pun pe foc impreuna cu vinul, sucul de mere si 400 ml de apa. Cand dau in clocot, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba - moderat - 40-50 de minute, pana ce se inmoaie. Se trec impreuna cu zeama printr-o sita fina si se amesteca piureul de gutui astfel obtinut (circa 800 ml) cu zaharul, zeama de lamaie si gelatina inmuiata in apa rece si stoarsa. Se adauga scortisoara intreaga si batonul de vanilie crestat pe lung, se lasa sa fiarba 3 minute amestecand intruna si se pune intr-un castron sa se raceasca.
•Aluatul - Intre timp, se amesteca cu mixerul faina, untul moale, smantana, 1 varf de cutit de sare si zaharul, pana ce se obtine un aluat neted. Se inveleste