Simpozionul international Revistele culturale – platforme de dialog in tarile Europei de Sud-Est (11-12 decembrie) a fost organizat de Institutul Goethe in parteneriat cu Press Stress Group (initiativa a Asociatiei Ecumest reunind revistele Dilema, Observator cultural si Litere, arte, idei) si revista 22, cu sprijinul Pactului de Stabilitate. Simpozionul s-a bucurat de o participare diversa, incluzind principalele reviste culturale din Bucuresti (amintite deja mai sus), reviste din Iasi (Timpul), Cluj (IDEA arta + societate), Chisinau (Contrafort), reviste din Bulgaria (Critica si umanism), Croatia (Zarez), Ungaria (Calatorul european), Germania (Osteuropa) si chiar reprezentanti ai unor website-uri sau portaluri culturale (Liternet, Central and Eastern European Online Library, Courrier des Balkans).
Printre temele principale discutate s-au aflat: rolul revistelor culturale in contextul actual si nevoia de a legitima existenta acestora intr-o perioada dominata de televiziune si de Internet; relatia revistelor culturale cu piata libera (probleme de finantare, audienta si vizibilitate); relatia cultura-politica si rolul ei in contextul reconstructiei democratice; revistele culturale intre centru si periferie; comunicarea intre tarile Europei de Sud-Est etc.
In acord cu titulatura acestui simpozion, subiectul cel mai dezbatut a fost necesitatea unei mai bune comunicari si colaborari intre culturile est-europene si, in particular, intre revistele culturale din acest spatiu. Faptul ca, de cele mai multe ori, aceste culturi se ignora reciproc, avind in acelasi timp o cunoastere mult mai buna a unor spatii culturale mai indepartate – lucru in parte justificat si explicabil din perspectiva statutului lor de veritabile repere culturale pe plan international – pare astazi o carenta usor jenanta (cum sublinia Dan C. Mihailescu, LA&).
Recunoastere