Operatiunea de prindere propriu-zisa a fost rezultatul cooperarii dintre forte militare si de informatii
Capturarea lui Saddam Hussein este apreciata la Washington drept un succes a serviciilor americane de informatii, care timp de opt luni l-au cautat fara incetare pe fostul lider irakian. Numai in zona Tikrit au avut loc zeci de raiduri americane, soldate cu arestarea a zeci de suspecti. Informatiile obtinute in cursul interogatoriilor erau studiate cu atentie de zeci de analisti ai serviciilor secrete.
Tradat de un prizonier irakian
Informatia esentiala care i-a condus pe americani la birlogul lui Saddam Hussein a fost obtinuta in urma interogatoriului luat unui irakian, retinut in urma cu citeva zile, a anuntat un oficial american, citat de Reuters. ?Informatia cea mai recenta si finala a venit de la un individ capturat, care ne-a dat pista ce a condus la locatia aceea?, a spus oficialul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Operatiunea de prindere propriu-zisa a fost rezultatul cooperarii dintre forte militare si de informatii, precum Agentia de Informatii Militare, CIA, fortele speciale, Divizia a 4-a Infanterie si o unitate speciala, cunoscuta sub numele de Task Force 21 (Gruparea Operativa 21).
Operatiunea ?Rasaritul Rosu?, opera trupelor speciale
O echipa a fortelor speciale americane a colaborat cu trupele desfasurate in Irak in cadrul operatiunii de capturare a fostului presedinte irakian Saddam Hussein, purtind nume de cod ?Rasaritul Rosu? (?Red Dawn?), au anuntat, duminica, reprezentanti ai Pentagonului, citati de AFP. ?Unitatea actioneaza de mai mult timp in acest scop?, a declarat una dintre surse, refuzind sa ofere mai multe amanunte si afirmind ca si denumirea unitatii este secreta.
In trecut, oficiali americani au afirmat ca o unitate a fortelor speciale, denumita Task Force 20, a fost insarcinata cu urm