?Esecul summit-ului UE ne va face sa ne mai gindim la viitoarea extindere?, a declarat si Martin Schulz, membru al Parlamentului European si lider al Partidului Social Democrat (SPD, aflat la guvernare). Schulz este de parere ca actualul sistem de votare, ramas in vigoare din cauza esecului inregistrat la Bruxelles, nu poate permite participarea tuturor celor 25 de state membre, cu atit mai putin a celor 27 prevazute pentru anii urmatori.
Nu s-a precizat inca nici o data la care Uniunea Europeana ar putea incerca din nou sa ajunga la un acord privind Constitutia, dar analistii politici sint de parere ca ar putea dura chiar citiva ani. .
Ambasadorul Germaniei in Romania, Wilfried Gruber, a declarat insa ieri ca negocierile cu Romania si Bulgaria se pot incheia in 2004, Tratatul de aderare se poate semna in 2005, iar lucrurile sa decurga normal pentru termenul stabilit pentru integrare, respectiv anul 2007. ?Exista o dezamagire ca nu s-a incheiat procesul de negociere a textului constitutional, dar noi dorim ca acesta sa fie incheiat in paralel cu accederea celor 10 state candidate in 2004 si a Romaniei si Bulgariei in 2007. (S.N.)
Uniunea trebuie sa isi regleze mai intii problemele interne
Si politicienii francezi au o vizi-une asemanatoare in ceea ce priveste ordinea prioritatilor Uniunii: fostul premier Edouard Balladur, presedintele comisiei pentru afaceri externe a parlamentului francez, a sugerat marti, la postul public de televizune ?France 2?, oprirea extinderii in continuare a UE pina cind aceasta nu are o Constitutie. ?Intelepciunea ar cere sa fie suspendata orice decizie privind extinderea suplimentara pina cind nu vom avea o Constitutie?, a explicat Balladur. In opinia sa, ?Uniunea nu se va putea extinde cu inca doua noi tari, Bulgaria si Romania?, el estimind ca nu trebuie continuata extinderea unei Uniuni care