Un nou pericol alimentar:Acrylamida- Otrava ascunsa in preparatele fainoase prea arse produce cancer -. Chimistii din tarile Europei occidentale au testat deja peste 1000 de produse alimentare suspectate ca ar putea contine aceasta substanta cancerigena. Rezultatul: concentratii ingrijoratoare de ac...
Un nou pericol alimentar:Acrylamida- Otrava ascunsa in preparatele fainoase prea arse produce cancer -
Chimistii din tarile Europei occidentale au testat deja peste 1000 de produse alimentare suspectate ca ar putea contine aceasta substanta cancerigena. Rezultatul: concentratii ingrijoratoare de acrylamida in numeroase aperitive si dulciuri, mult indragite deopotriva de cei mici si de cei mari.
Vestea a cazut ca o bomba exact in preajma Craciunului, cand aroma placuta de scortisoara, vanilie sau nucsoara ii imbie pe clienti sa cumpere cate putin din toate delicatesele, sub povara carora gem parca rafturile pravaliilor. Caci asa cum nu exista Craciun fara bradul frumos impodobit, nu exista nici Craciun fara un pahar de vin fiert, fara o bucata de turta dulce, fara covrigei, fursecuri, saratele s.a.m.d.
Iata insa ca pe pagina intai a ziarelor apare o stire infricosatoare: produsele de panificatie si patiserie, fie ele dulci ori sarate, contin in marea lor majoritate cantitati importante de acrylamida, acea otrava pe care Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului o incadreaza in grupul substantelor "posibil cancerigene".
Dar semnalul de alarma fusese tras cu mult mai devreme. La sfarsitul lui aprilie 2002, doi cercetatori suedezi din orasul Uppsala au inceput sa testeze - prin sondaj - 100 de produse alimentare de toate tipurile si au constatat ca, in special in cele fabricate prin coacere, prajire sau fierbere in grasime la temperaturi ridicate, exista o concentratie mare de acrylamida.
Dupa publicarea acestor rezulta