Mic dictionar de bucatarie (Ii). Zaharul. Nu prea sanatos in exces, face parte din "relele" vietii la care nu putem renunta. . Zaharul bucati - se obtine prin cristalizarea unui sirop pur. Prezentat pe vremea bunicilor sub forma de piramide, astazi se fabrica in bucati de diverse marimi. E cel mai pur...
Mic dictionar de bucatarie (Ii)
Zaharul
Nu prea sanatos in exces, face parte din "relele" vietii la care nu putem renunta.
•Zaharul bucati - se obtine prin cristalizarea unui sirop pur. Prezentat pe vremea bunicilor sub forma de piramide, astazi se fabrica in bucati de diverse marimi. E cel mai pur dintre toate tipurile de zahar. Se foloseste la prepararea siropurilor si a caramelului (pentru prajituri).
•Zaharul cristalizat (tos) - se prezinta sub forma unor graunte fine, neregulate si separate intre ele. Se topeste mai greu decat zaharul bucati si se foloseste la prepararea dulceturilor, a jeleurilor si a piureurilor de fructe. Poate inlocui faina, pentru a tapeta o forma de prajituri unsa inainte cu unt. Biscuitii se tavalesc si ei prin zahar tos, la fel si fructele confiate.
•Zaharul praf (glace) - este zahar cristalizat, redus la stadiul de pudra de o mare finete. I se adauga de obicei putin amidon, pentru a-l impiedica sa se lipeasca si pentru a-si pastra aspectul fainos. Se foloseste pentru a pudra prajiturile din foitaj, sufleurile, inainte de-a le baga la cuptor sa se caramelizeze. Diluat cu putina apa, se transforma intr-o glazura supla si transparenta, buna pentru a decora prajiturile. Amestecat cu albus de ou si cateva picaturi de lamaie, se transforma in bezea si se intareste la racire.
•Zaharul candel - se obtine prin cristalizarea unui sirop de mare puritate, pe un fir de in sau de canepa. Are aspectul unor cristale mari, prismatice, dure si transparente. Consumat ca atare,