Supervedeta sezonului rece. Catina . Cine bate palma cu ea se joaca de-a bolile si de-a iarna . Putine plante au o putere asa de mare sub o infatisare atat de modesta. Planta "schimnica", capabila sa traiasca in sihastrie, pe povarnisuri sarace de piatra, rabda si foamea, si setea, si caldura din ses...
Supervedeta sezonului rece
Catina
Cine bate palma cu ea se joaca de-a bolile si de-a iarna
Putine plante au o putere asa de mare sub o infatisare atat de modesta. Planta "schimnica", capabila sa traiasca in sihastrie, pe povarnisuri sarace de piatra, rabda si foamea, si setea, si caldura din sesurile Europei, dar si frigul din Himalaya si Alpi, fiind una dintre cele mai adaptabile si mai vivace plante de pe Terra. Rezistenta la geruri si la arsita, la ploile care inunda solul si la seceta prelungita, o intalnim de la campie si pana spre zonele muntoase inalte. In Alpi, de pilda, ajunge pana la 2000 de metri altitudine, iar in Himalaya, la 5000. Fructele sale, de un portocaliu translucid, se coc la inceputul toamnei si rezista pe ramuri pana la inceputul primaverii, cand se scutura, pentru a pregati germinatia unei noi generatii de arbusti. Este un spectacol fascinant sa vezi, intr-o zi geroasa de decembrie sau de ianuarie, ghirlandele de fructe portocalii ale catinei stralucind in contrast cu albul zapezii. Si fiindca vorbim despre iarna, e bine sa stiti ca fructele catinei, contrar a ceea ce se crede, se pot culege si-acum, fiind mai puternice decat inghetul. Ba, atunci cand gerul este mai aprig, contin maximum de vitamina C si au proprietati vindecatoare remarcabile.
Despre fructele de catina s-a scris si se va mai scrie mult. De ce? Pentru ca este o bomba energizanta si un redutabil remediu in multe boli. Aproape nu exista vitamina, oligoelement sau mineral esential care sa lipseasca din fructul acru-astringent al catinei