Aproape de finalul ceremonialului, fratele unuia dintre revolutionarii inmormintati acolo, si-a turnat benzina pe haine si a amenintat ca-si da foc. Ca sa nu-i tulbure pe oficiali, fortele de ordine l-au luat pe sus, de miini si de picioare si l-au tirit intr-un loc cit mai ferit, fugind cu el printre morminte. Desi acum 14 ani, in Piata Revolutiei, a putut avea acces oricine, ieri, lucrurile s-au schimbat: pentru ca urmau sa soseasca oficalitatile - seful statului, presedintii parlamentului, ministrii-in zona, revolutionarii au putut intra doar dupa un minutios control antiterorist.
Sutanele, la control
Pina acolo a mers vigilenta fortelor de ordine, incit au fost controlati corporal si in genti, de un agent-femeie, si preotii care venisera sa tina slujba de pomenire. Acestora li s-au controlat patrafirele, cadelnitele si tamiia.
N-a scapat de un control la singe nici revolutionarul Viorel Todan, invalid, venit in Piata Revolutiei intr-un carucior cu rotile. Lunetisii si luptatorii antiteroristi, in combinezoane negre si cu cagulele pe fata erau prezenti, la vedere, pe cladirile din zona dar si linga locurile in care se aflau oficialitatile.? Flancat de Cico Dumitrescu si de Dan Iosif, seful statului a vizitat si sediul TVR. Iliescu s-a dus mai intii la etajul 11-in biroul directorului general -unde se spune ca a inceput redactarea documentelor revolutiei, dupa care a coborit in celebrul studio 4.
Aici, seful statului si-a varsat, din nou, naduful pe cei care contesta Revolutia si ii contesta rolul jucat atunci.
?Niste scirnavi?
Presedintele a spus ca sint ?niste scirnavi? cei ce sustin ca nu avea cum semneze decretul de constituire a Tribunalului Militar Extraordinar (care l-a judecat si condamnat la moarte pe Ceausescu), pentru ca CFSN nu era constituit. El a mentionat ca a semnat acel decret ?cu acest drept pe care ti-l