1. Care vor fi efectele preconizatei denominari (renuntarea la trei sau patru zerouri din coada leului) care va avea loc in anul 2005?
2. Ce impact are asupra populatiei si economiei aparitia bancnotei de 1 milion de lei?
3. Cum comentati intentia BNR de a impune bancilor comerciale masuri de limitare a acordarii de credite catre populatie?
Pana la inchiderea editiei, nu am primit nici un raspuns din partea reprezentantilor Bancii Comerciale Romane.
MUGUR STET, purtator de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei
BNR nu este impotriva creditului de consum
1. Deocamdata, va trebui sa asteptam adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a legii privind denominarea monedei nationale. Imediat dupa ce aceasta lege va fi adoptata, Banca Nationala va trece la pregatirea din punct de vedere tehnic a opreatiunii de denominare. Apare aici o intrebare fireasca: de ce denominare? Raspunsul e simplu: pentru ca Romania si economia romaneasca au intrat intr-o etapa in care stabilitatea este un cuvant cheie. Dupa cum s-a observat in ultimul timp, inflatia este intr-o tendinta de scadere, stabilitatea monedei nationale este reflectata de evolutia pietei valutare, dobanzile sunt in scadere si avem o stabilitate si pe piata monetara. Este normal sa facem aceasta denominare ca un pas inainte in procesul de integrare europeana pentru ca, in momentul cand Romania va deveni membra a zonei euro, in 2010-2011, se va stabili si o paritate fixa fata de moneda europeana. Una este sa ai o paritate de 40.000 de lei si alta e sa ai 4 lei pentru un euro.
2. Impactul introducerii bancnotei de 1 milion asupra populatiei este unul benefic, ca si cel asupra economiei. Practic, se vedea necesitatea aparitiei unui bilet de banca cu o valoare mai mare de 500.000 de lei, datorita faptului ca platile cu numerar intampinau o anumita greutate, mai ales in cazul bunuril