- PNA a rezolvat in 2003 dosare penale complexe, atingand zone sensibile din Justitie, Administratie, lumea afacerilor si zona politica. Sunteti multumit de ceea ce s-a facut in combaterea - PNA a rezolvat in 2003 dosare penale complexe, atingand zone sensibile din Justitie, Administratie, lumea afacerilor si zona politica. Sunteti multumit de ceea ce s-a facut in combaterea coruptiei?
- Si da, si nu. Da, pentru ca institutia a actionat la intreaga capacitate, a fost incisiva si, pe masura ce s-a consolidat, s-a implicat si mai mult in combaterea marii coruptii. Nu, pentru ca fata de amploarea coruptiei si gravitatea ei, trebuia facut mult mai mult. In acest moment, cand cunoastem dimensiunea si cauzele fenomenului si dispunem de un sistem informational bine pus la punct, suntem in masura sa propunem luarea unor masuri mai eficiente de combatere a coruptiei.
O vom face cu siguranta in raportul ce-l vom inainta Parlamentului pana la sfarsitul lunii martie 2004. Cea mai importanta problema? Este redimensionarea institutiei in raport cu volumul mare de cauze penale in lucru, unele dintre ele fiind deosebit de complexe. Spre exemplu, intr-un singur dosar penal au fost cercetate pana in prezent peste 5.000 de persoane, iar valoarea prejudiciului cauzat statului depaseste 1.000 de miliarde de lei. - Se intelege ca este greu sa lucrezi in PNA?
- De regula, procurorul primeste un dosar penal facut de Politie. In PNA insa el porneste de la informatia bruta si incearca sa obtina probe. Aici, investigatia penala are o importanta deosebita, iar procurorul este conducatorul unei echipe multidisciplinare. De priceperea sa depinde reusita sau esecul unei anchete. Trebuie sa ai o mare experienta de anchetator, sa realizezi capcanele in care incearca sa te atraga cei urmariti penal.
- In cursul anului s-a vorbit la un moment dat de amenintari la adresa p