2003 - anul in care creditul a devenit "rege" Daca ar fi sa alegem din cele cateva evenimente care au marcat anul 2003 in sistemul bancar, cresterea fulminanta a creditelor de consum - aproape 400 la 2003 - anul in care creditul a devenit "rege"
Daca ar fi sa alegem din cele cateva evenimente care au marcat anul 2003 in sistemul bancar, cresterea fulminanta a creditelor de consum - aproape 400 la suta intr-un an - ocupa, de departe, locul intai atat ca importanta, cat si ca impact. Combinatie a mai multor factori - scaderea dobanzilor, concurenta din ce in ce mai mare, goana dupa noi clienti, mai ales pe segmentul de retail, dorinta unor banci de a-si consolida locul in piata si incercarea altora de a-si creste cota - ascensiunea creditului de consum a fost impinsa de la spate si de cauze externe sistemului bancar. Cea mai importanta: motorizarea cresterii economice prin consum. Nici piata creditului ipotecar, al carei potential este estimat la peste un miliard de dolari anual, nu s-a lasat mai prejos, facant multe banci din sistem sa iasa la "bataie" cu diverse finantari imobiliare sau ipotecare. De cealalta parte, insa, creditele pentru export si cele pentru investitii au avut o evolutie mult mai putin spectaculoasa, fapt datorat exclusiv atingerii limitei economiei reale, ramasa in mare parte nerestructurata.
Totusi, profitabilitatea sistemului bancar este in scadere
Surprinzator insa, deschiderea pietei creditului nu a umflat profiturile bancilor, asa cum ar fi fost de asteptat. Iar acesta este al doilea element ce caracterizeaza anul 2003: scaderea profitabilitatii pe intreg sistemul bancar. La aceasta situatie au contribuit atat scaderea marjelor (diferenta dintre dobanzile solicitate la credite si cele platite la depozite) - impusa intr-un fel de trendul descendent al dobanzilor - cat si investitiile din ce in ce mai mari in infrastruct