- Cum apreciati ca a evoluat piata asigurarilor, ca o componenta importanta a pietei financiare romanesti, in anul 2003? - Pe baza datelor preliminare pe care le detinem, putem estima pentru anul - Cum apreciati ca a evoluat piata asigurarilor, ca o componenta importanta a pietei financiare romanesti, in anul 2003?
- Pe baza datelor preliminare pe care le detinem, putem estima pentru anul 2003 un volum de prime incasate de peste 720 milioane USD, ceea ce reprezinta peste 1,3% din PIB, daca avem in vedere cresterea economica prognozata.
- In acest an, CSA a adoptat o serie de masuri si norme noi pentru piata de profil. Care au fost efectele aplicarii acestora?
- Toate normele emise de CSA au fost si implementate. Efectele aplicarii legislatiei apar la perioade diferite de timp. Daca ne gandim, de exemplu, la normele prin care s-a actualizat cerinta minima de capital social, efectele au fost imediate: societatile de asigurare care nu au reusit sa indeplineasca aceasta cerinta au disparut de pe piata si ma refer aici la Prima, Anglo-Romana si Uniroyal, carora le-au fost retrase autorizatiile de functionare.
La inceputul lui 2003 CSA a modificat normele privind raportarile societatilor, marind atat numarul de indicatori specifici care trebuie comunicati, cat si frecventa depunerii acestor raportari, in special cu privire la rezervele tehnice si acoperirea acestora prin active. Cunoasterea in timp real a indicatorilor specifici este extrem de importanta pentru orice autoritate de supraveghere, intrucat prin analiza in dinamica a acestora se pot anticipa evolutia activitatii fiecarei societati si eventualele probleme ce pot aparea, putandu-se lua masuri din timp.
Alte modificari importante au fost operate in ceea ce priveste normele referitoare la rezervele tehnice (care reprezinta in fapt obligatiile fata de asigurati), activele admise s