?In acest moment, foarte multe lucruri nu imi sint clare nici mie?, ne-a declarat Daniel Voinea, responsabilul Librariei Carturesti, ?pentru ca legea a aparut, dar normele de aplicare inca nu ne-au parvenit. Pina acum, nimeni nu s-a obosit sa ne spuna cum putem face asta in conformitate cu legea. Legea aceasta ne da putin peste cap, pentru ca presupune ca la pretul afisat pe coperta sa incasam ceva in plus. In momentul in care omul vine la casa, asta nu da bine deloc. Cartile este foarte posibil sa se scumpeasca de doua ori, o data de la edituri catre noi si inca o data de la noi catre clienti. Introducerea TVA e un lucru pe care nici noi, ca librari, si nici furnizorii nostri, editorii, nu ne-am dorit-o. Speram ca banii care vor intra la buget sa se reflecte in cultura, pentru ca noi vindem carti, iar banii acestia nu imbogateau in fond pe nimeni. Cresterea preturilor va depasi simtitor 9%, in functie si de edituri.?
Totusi, ar fi citeva solutii de evitare a inevitabilelor scumpiri (dar nu neaparat pe placul librarilor). O cititoare ne-a oferit ideea: ?Acum am aflat ca s-a aplicat TVA pe carti si se scumpesc. O sa mai cumpar carti, desigur; eu le cumpar online, direct de la editura, la pret de producator. In plus, asa poti sa cumperi carti cu reducere. Mai sint si oferte speciale; de multe ori n-am timp sa ajung la librarie, asa ca mi le comand prin Internet. Cumpar in medie cam doua carti pe luna, dar majoritatea le cumpar online, pentru ca e mult mai convenabil.?
Vrind-nevrind, studentii, cititori si cumparatori de carti prin excelenta, sint obligati sa inghita pe nemestecate pastila. ?Sigur o sa mai cumpar carti, pentru ca sint studenta la Facultatea de Litere, si am nevoie?, spune Raluca R., studenta in anul al II-lea la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti.
?Pe luna iau cam trei carti. Daca asta este situatia, cu aplic