- Economic - nr. 2 / 6 Ianuarie, 2004 Conform unui obicei daunator, Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului se lauda ca in anul recent incheiat, potrivit datelor statistice, numarul animalelor _ bovine, ovine, porcine _ a crescut fata de 2002. Si ce-i cu asta? Pentru ca agricultura autohtona nu poate asigura necesarul de carne de consum, Romania este obligata sa importe cantitati insemnate, in conditiile in care consumul de carne si lapte, de exemplu, a fost si in anul 2003 destul de scazut in comparatie cu cel din tarile UE. In ciuda faptului ca au fost adoptate asa-zise "masuri de salvgardare", constand in majorarea taxelor vamale la importuri de la 20 la 45 la suta, inclusiv subventionarea producatorilor, nu am reusit sa ajungem in situatia de a putea asigura, din productie interna, intreg necesarul de carne de porc. In plus, ceea ce nu vor sa recunoasca autoritatile romane este faptul ca liberalizarea importului la carnea de porc i-a adus la sapa de lemn pe crescatorii romani. O situatie mai dramatica in anul 2003 s-a inregistrat la productia de grau. Se tot repeta, la toate nivelele si simpozioanele, ca Romania, dintr-un exportator traditional, a devenit importator de grau. Din pacate, toate se opresc la acest nivel constatativ, fara masuri si actiuni active si energice. Multi specialisti din agricultura, chiar si unii din judetul Mures cu care am stat de vorba, sunt de parere ca, cu toata vremea nefavorabila din primavara si vara anului 2003, este inadmisibil ca, avand o suprafata cultivata de 9,1 milioane de hectare, din care 5,1 milioane, cu cereale, Romania sa obtina o productie de doar 2,5 milioane tone de grau, 289.000 tone orzoaica si 231.000 tone orz. Aceasta situatie dezastruoasa a creat numeroase stari de criza in aprovizionare, nu o data apelandu-se, dupa cum bine se stie, atat la rezervele de stat, cat si la importuri, fara taxe vam