Ministrul de externe Mircea Geoana a prezentat ieri obiectivele diplomatiei romane din acest an axate atat pe consolidarea relatiei Romaniei cu NATO cat si pe apropierea de Uniunea Europeana. Misiunea nu este deloc usoara pentru diplomatia de la Bucuresti avand in vedere repetatele critici ale oficialilor europeni - mai ales in a doua jumatate a anului trecut, dupa semnarea Acordului privind Curtea Penala Internationala si sustinerea politicii americane in Irak - privind pozitia pro-americana a Romaniei.
In relatia cu Alianta Nord-Atlantica, Mircea Geoana a spus ca diplomatia romana si-a propus ca Romania sa fie acceptata ca membru cu drepturi depline al NATO inainte de summit-ul de la Istanbul, ceea ce inseamna cu doua luni mai devreme decat termenul stabilit initial.
In paralel, Ministerul Afacerilor Externe si-a stabilit ca obiectiv incheierea negocierilor de aderarea cu Uniunea Europeana, in cursul acestui an. Autoritatile de la Bucuresti au finalizat 22 de capitole de negociere cu UE. In discutie mai sunt opt dosare, insa intre acestea sunt capitole dificile precum agricultura, concurenta, industrii. Diplomatia romana si-a propus sa faca un efort mai mare de imagine si comunicare publica externa, in special in Europa, urmand sa lanseze zilele urmatoare Centrul de Informatii Europene la Bruxelles si sa inaugureze noul sediu al Institutului Roman de la Viena.
Pentru diplomatia romana anul acesta va fi o piatra de incercare in a tine balanta intre sustinerea politicii Washingtonului fara a provoca sensibilitati in relatia cu piloni importanti ai comunitatii europene, in special Franta si Germania. Si aceasta in conditiile in care Romania are sanse mari sa obtina presedintia Comitetului cu privire la sanctiunile impuse Irakului, din Consiliul de Securitate al ONU.
Mircea Geoana respinge apriori eventualele