In aceasta perioada, ministrul educatiei, Alexandru Athanasiu, lucreaza de zor la mai multe proiecte legislative care ar urma sa modifice radical invatamintul superior din Romania. In cazul in care proiectele aflate in prezent pe masa ministrului vor fi aporbate de parlamentari in aceasta forma, nu toate universitatile din Romania vor mai putea organiza studii de master sau de doctorat, iar numarul anilor de studiu se va reduce. ?Vom merge pe formula, trei ani de studiu care se finalizeaza cu examen de licenta, doi ani pentru master si trei ani pentru doctorat?, sustine Athanasiu.
Universitati nationale, regionale si locale
Potrivit propunerii lui Athanasiu, institutiile de invatamint superior se vor imparti in trei categorii: cele nationale, care vor putea organiza examene de licenta, studii de masterat si doctorat, cele regionale, unde studentii vor putea sustine examen de licenta si master, si cele locale, unde se va organiza doar examen de licenta. ?Aceasta idee a impartirii? nu va fi imbratisata de conducerile tuturor universitatilor, pentru ca unele institutii vor avea de pierdut, neorganizind studii de master sau de doctorat?, este de parere Ioan Mihailescu, rectorul Universitatii din Bucuresti si unul dintre cei care au lucrat alaturi de Alexandru Athanasiu la proiectele legislative. La rindul sau, Andrei Marga, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si fost ministru al invatamintului, este de parere ca aceasta ierarhizare nu este tocmai una potrivita, ea neexistind in nici una dintre tarile membre ale Uniunii Europene. ?Modelul este luat din Rusia si Ucraina, este un model greu de respectat. In loc sa ne orientam spre Vest, se orientam spre Est?, spune Marga.
O alta propunere vizeaza crearea consortiilor universitare, adica minimum trei universitati sa se grupeze, fiecare avind cite un rector, iar peste ei un? presedint