- Social - nr. 4 / 8 Ianuarie, 2004 Un document emanat de la Ministerul Agriculturii releva faptul ca structura exporturilor de produse agroalimentare, in primele trei trimestre ale anului precedent, este foarte saracacioasa, demonstrand ca industria alimentara autohtona nu poate face fata competitiei de pe pietele externe. Desi valoarea exporturilor a crescut cu 7 la suta fata de 2002, majoritatea marfurilor romanesti vandute anul trecut sunt materii prime cu un grad mic de prelucrare. Astfel, potrivit balantei comerciale a Ministerului Agriculturii, in topul exporturilor pe primul loc se situeaza turtele si reziduurile din grasimi animale, in 2003 fiind comercializate peste 84.000 de tone de astfel de marfuri. In clasamentul celor mai cautate produse se situeaza si semintele de floarea-soarelui, animalele vii si legumele proaspete. Singurul produs cu valoare adaugata ce are o pondere semnificativa in totalul exporturilor a fost vinul, agentii economici comercializand in strainatate peste 26.000 de tone. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in perioada mentionata au luat drumul strainatatii si produse alimentare care au alte tari de origine decat Romania, respectiv arahide, cafea, citrice si uleiuri de masline si de palmier. Romania a exportat, incredibil, cantitati de ordinul zecilor si sutelor de tone de mango, arahide, margarina, cafea, curmale, smochine, avocado si guava. In plus, pe pietele externe s-au mai vandut nuci de cocos, banane, ce au avut ca tara de provenienta… Romania! MIHAI BARDASANU - Social - nr. 4 / 8 Ianuarie, 2004 Un document emanat de la Ministerul Agriculturii releva faptul ca structura exporturilor de produse agroalimentare, in primele trei trimestre ale anului precedent, este foarte saracacioasa, demonstrand ca industria alimentara autohtona nu poate face fata competitiei de pe pietele externe. Desi valoarea exporturilor a cresc