Nicolae Lazin a fost investigat si intr-un alt dosar privind filiala societatii Valinvest din Bucuresti, in 1992, caz mediatizat la acea vreme de Evenimentul zilei. Atunci a fost acuzat ca a coordonat actiuni prin care cuponarilor li s-au furat un milion de dolari. Actiunile posesorilor de cupoane de la aproximativ 20 de societati comerciale, cotate pe piata de capital, au fost vindute la bursa, fara ca proprietarii actiunilor, primite ca urmare a Programului de Privatizare in Masa, sa stie de tranzactie. In acest caz, Nicolae Lazin a fost scos de sub urmarire penala, cu toate ca mai multe voci il numeau principalul vinovat, pentru ca el a dat ordinul de tranzactionare a actiunilor.
In 1999, un grup de actionari ai Valinvest SA Baia Mare au formulat un denunt penal impotriva lui Nicolae Lazin, aratind ca in intreaga perioada in care a detinut calitatea de administrator a incalcat in mod deliberat prevederile legale pentru a obtine profituri necuvenite, folosindu-se de diverse tertipuri. O expertiza contabil-financiara a stat la baza formarii rechizitoriului pentru care Lazin a fost trimis in judecata si care a scos la iveala o serie de ilegalitati. Conform tuturor actelor de control intocmite, s-a stabilit ca evidenta contabila a societatii a fost condusa extrem de deficitar, departe de normele contabile stabilite prin lege. Specialistii au gasit numeroase nereguli in bilanturile contabile, mai multi ani la rind. Din matrapazlicurile facute de actualul director de scoala, vom da doar citeva exemple.
Capitalul social al firmei, marit fraudulos
La 10 februarie 1997 a avut loc o adunare generala extraordinara a actionarilor hotarindu-se majorarea capitalului social al firmei de la 106 milioane de lei la 322 de milioane de lei, avindu-se in vedere doua cai. Una din ele a vizat includerea in capitalul social a valorii sediului social