Din aceasta productie-record, cea mai mare parte va lua drumul tarilor in curs de dezvoltare, unde consumul va ajunge in 2010 la 5,09 milioane de tone, fata de 4,2 milioane de tone in 1999. Statisticile FAO arata ca 85% din productia mondiala de tutun se consuma sub forma de tigarete si trabucuri. Cel mai mare numar de fumatori sint in China, circa 320 de milioane, aceasta tara fiind si in topul marilor producatori de tutun. Pe lista celor 100 de tari unde se cultiva tutun, pe primele locuri, alaturi de China, mai figureaza India, Brazilia, SUA, Turcia, Zimbabwe si Malawi, a caror productie reprezinta 80 la suta din totalul global.
Fumatorii, arsi la buzunare
In timp ce in tarile in curs de dezvoltare populatia se naraveste tot mai rau la fumat, in statele bogate aceasta etapa a fost depasita de mult, guvernele ducind o lupa apriga pentru reducerea numarului de fumatori. In paralel cu campaniile menite a face oamenii sa constientizeze pericolele pentru sanatate, cea mai puternica arma in mina autoritatilor este scumpirea tigarilor, masura care nu are doar rolul de a-i descuraja pe fumatori, ci si de a aduce mai multi bani la buget. Spre exemplu, in Franta, tigarile s-au scumpit saptamina aceasta cu 8-10%, aceasta fiind cea de-a treia majorare de preturi in decurs de un an. Fumatorii francezi sint obligati acum sa scoata din buzunar 7 euro pentru un pachet de tigari, asemenea fratilor lor dependenti de tutun din Norvegia si Marea Britanie, tari in care preturile variaza intre 6,6 si 8,3 euro. In ciuda acestor preturi exorbitante, 29% din norvegieni si 27% din britanici continua sa fumeze, in timp ce, in Franta, inainte de ultima scumpire, proportia de fumatori este de 36% din totalul populatiei.
In Suedia, singura tara care a indeplinit obiectivul fixat de Organizatia Mondiala a Sanatatii privind reducerea proportiei de fumatori sub 20