?Programele de fabricare a armelor de distrugere in? masa din Irak au reprezentat o amenintare pe termen lung care nu putea fi ignorata, insa nu constituiau o amenin-tare imediata la adresa Statelor Unite, a regiunii sau a securitatii mondiale?, se adauga in raport. Conform documentului, autoritatile? de la Washington sint acuzate ca ?au prezentat inexact? eforturile inspectorilor? Natiunilor Unite, ale caror actiuni ?au fost mai fructuoase decit se recunostea? inainte de razboi?.
Publicarea raportului coincide cu anuntarea deciziei Washingtonului de a retrage din Irak circa 400 de tehnicieni ai unei unitati americane insarcinate cu cautarea armelor de distrugere in masa ale regimului lui Saddam Hussein, semn ca administratia americana e pe cale sa abandoneze programul. (M.F.)
Powell recunoaste ca a mintit
Secretarul american de stat Colin Powell a admis ca nu exista nici o dovada ca regimul lui Saddam Hussein ar fi avut vreo legatura cu reteaua terorista al-Qaeda, in ciuda faptului ca el insusi afirmase acest lucru in discursurile tinute anul trecut la Natiunile Unite, in toiul dezbaterilor privind oportunitatea unui razboi in Irak, releva ?New York Times?. ?N-am vazut nici un ?corp delict?, nici o dovada concreta privind o astfel de legatura?, a declarat Powell la o conferinta de presa. In urma cu aproape un an de zile, pe 5 februarie, seful diplomatiei americane declarase raspicat in fata Consiliului de Securitate ca exista o ?legatura sinistra? intre Irak si al-Qaeda, o legatura ce ?combina terorismul clasic cu mijloacele moderne de a omori oameni?.
Desi a admis ca argumentatia folosita de el se baza pe neadevaruri, Powell a aparat decizia sefului sau de a ataca Irakul, afirmind ca ?presedintele a hotarit sa actioneze pentru ca era convins ca indiferent de marimea stocului de arme de distrugere in masa, indiferent de credeau