Se vinde in continuare ?Codul bunelor maniere?, cineva spunea ca e o carte foarte potrivita pentru a fi oferita cadou. Nu-mi pot imagina cum se simte omul care primeste in dar ?Codul bunelor maniere?, dar e clar ca romanii vor sa se mai civilizeze. La Humanitas domina nume ca Plesu si Liiceanu, cartile celor doi au cunoscut un real succes de public, ?Despre ingeri? deja nu se mai gaseste in nici o librarie din Bucuresti.
Explicatia sta probabil nu in faptul ca cititorii s-ar fi transformat brusc in cercetatori interesati de angelologie, ci in imensul prestigiu cultural al unor nume ca Plesu sau Liiceanu, in farmecul mediatic al acestora si, de ce nu, in snobismul cititorilor de la noi.
E incurajator din punct de vedere economic faptul ca s-a vindut foarte bine ?Cartea zmeilor?, dar atit timp cit editurile nu ne furnizeaza date privind numarul de exemplare vindute, nu poate fi trasa o concluzie semnificativa. Se pare ca publicul cititor din Romania incepe si el sa prinda gustul biografiilor celebre, cum o dovedeste colectia de la Paralela 45. Este un gen care face furori in Occident, unde exista scriitori specializati in domeniu, iar cartile sint de obicei de buna calitate. (L.M.)
Diverta este reteaua de librarii care ofera un top al vinzarilor din care nu stim incasarile. Ne putem macar face o idee despre titlurile pe care le vind bine, dar nu vor sa dea cifre. Cifrele sint importante, dar, probabil, sint si dureroase. Si, ca de obicei, in Romania, predomina daca nu lipsa de transparenta, macar semi-transparenta.
1. Ana Ionescu, Eleonora Radulescu, Stefania Mihai, Caietul dirigintelui
2. Paulo Coelho, Manualul razboinicului luminii
3. Aurelia Marinescu, Codul bunelor maniere astazi (ed. a III-a revazuta si adaugita)
4. Paulo Coelho , Alchimistul
5. Paulo Coelho, Unsprezece minute
Iata si vinzarile pe