Purtatorul de cuvint al partidului de guvernamint, Bogdan Niculescu- Duvaz, membru al comisiei electorale, sustine ca ?votul uninominal va duce la scaderea influentei partidelor, ceea ce pentru democratie nu e neaparat cel mai bun lucru?.
De fapt, prin introducerea votului uninominal, politicienii din teritoriu vor fi mai puternici, ceea ce va duce la o autonomie mai mare a filialelor partidelor. In acest fel, deciziile luate la centru nu se vor impune cu aceeasi usurinta ca pina acum.
Partidele mamut, de tipul PSD, se tem de o descentralizare prea mare, dar si de pericolul cresterii influentei politicienilor din provincie. De altfel, Bogdan Niculescu-Duvaz admite ca partidul sau a tinut cont de ?presiunea publica mare? exercitata mai ales prin mass-media pentru introducerea votului uninominal.
PSD sustine insa, la comisia parlamentara care se ocupa cu modificarea legislatiei electorale, introducerea unui sistem uninominal majoritar in doua tururi, care avantajeaza partidul de guvernamint, si care, daca va fi aplicat, ar putea transforma PSD intr-un partid-stat. Reprezentantii puterii sustin ca sint gata sa negocieze aceasta formula, dar PNL si PD declara ca nu renunta la proiectul de reprezentare proportionala cu vot uninominal, elaborat impreuna cu Pro Democratia. Cele doua partide aliate ar vrea introducerea acestui sistem, jumatate pe liste, jumatate uninominal, atit la Camera Deputatilor, cit si la Senat. PSD ar dori sa experimenteze votul uninominal doar la Senat, propria solutie care i-ar aduce o majoritate confortabila.
Salvarea sta in ?doua treimi?
Comisia care incepe de marti sa negocieze aceste solutii este alcatuita din 17 membri, iar regula instituita deja este ca orice modificare de principiu (tipul votului, sistemul electoral, numarul tururilor de scrutin) sa intruneasca doua treimi, adica 12 voturi. Problem