Rodica MIHAILA,
Irina GRIGORESCU PANA (eds.)
America in/from Romania. Essays in Cultural Dialogue
Editura Univers Enciclopedic,
Bucuresti, 2003,
314 p., f.p.
Globalizare, McDonaldizare, multiculturalism, soaps, cultura populara, Hollywood ar fi doar citeva repere identitare ale Americii, care ii multumesc pe unii si ii irita pe altii. Altfel stau insa lucrurile, daca ne amintim o clipa de 11 septembrie 2001, intrat deja in istorie ca „September 11“, data care a marcat o despartire fundamentala de Weltanschauung-ul „vechii Americi“, parte, de la acel moment incoace, a memoriei colective. Reperele mentionate, de fapt cele pe care le stie oricine astazi, cind societatea de consum si relativismul cultural au devenit o forma mentis la nivel macro, constituie un prilej de serioasa si constanta analiza, reprezentare, reconfigurare, resemantizare si reevaluare a intregului sistem de valori american, social, politic, economic si cultural.
O data in plus, colectia de eseuri America in/from Romania isi propune, in maniera dialogului academic romano-american, sa investigheze marotele deja mentionate si nu numai. Volumul, aparut cu sprijinul Sectiei Afacerilor Publice a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, este produsul finit al sesiunii de comunicari organizata de Comisia Fullbright la Universitatea din Bucuresti, in anul 2002. Tinta acestuia este aceea de a flexibiliza si reconfigura, printre altele, discursul practicat pina la 11 septembrie 2001, monologic si autotelic, rostit mereu pentru Celalalt, din perspectiva Aceleiasi Americi.
Hibridizarea sau, mai bine spus, diversele metode folosite sau propuse de universitarii romani in abordarea studiilor culturale americane fac obiectul dezbaterilor din sectiunea Cultural Queries, deschisa cu lucrarea Rodicai Mihaila, presedinte al Asociatiei Romane de