Pentru ca in tot judetul nu exista decit doi medici inspectori care ii pot amenda, negustorii de produse alimentare si patronii de crisme, baruri, cofetarii, patiserii si restaurante pot face orice cu sanatatea noastra Patronii de pravalii, magazine alimentare, fast-food-uri, crisme, baruri si patiserii, restaurante si moteluri, pusi pe inavutire peste noapte pot sta linistiti. Probabilitatea ca un control inopinat al inspectorilor sanitari sa-i descopere incalcind cele mai elementare norme de igiena este, teoretic, foarte mica. Pentru miile de societati mari si mici care functioneaza in prezent in judetul Bacau si care au ca principal domeniu de activitatea desfacerea produselor alimentare nu exista decit doi medici inspectori in a caror atributii permanente de serviciu se afla controlul si aplicarea de amenzi, in situatiile in care sanatatea publica este in pericol. Cum doi oameni nu pot fi, in orice moment, in orice loc al judetului ca sa-i descopere pe negustorii carora nu le pasa decit sa-si vinda marfa, fie ea si expirata, sanatatea locuitorilor judetului ramine, practic, in propriile miini. "Oricit si-ar dori, doi oameni nu pot acoperi fiecare colt al judetului, si de aceea ajungem in situatia in care cei amendati sint descoperiti intimplator sau in urma unor reclamatii. S-a ajuns in situtia aceasta anul trecut, cind legea Inspectiei Sanitare de Stat a stabilit clar ca asistentiii de igiena nu mai au dreptul sa controleze si sa inspecteze comerciantii din sectorul alimentar. Pina la aceasta hotarire mai aveam in teren, cu drept de inspectie, inca 11 oameni, si altfel puteam acoperi judetul", ne-a declart dr. Daniela Lupascu, sefa Inspectiei Sanitare de Stat (ISS). Si reclamatiile, anul trecut in numar de 173, nu pot fi verificate in timp util pe teren de numai doi medici. "Chiar daca in unele situatii, asistentii de igiena mai pot totusi semnala incalcari ale