Leul a continuat si ieri sa piarda teren in fata valutei americane, confirmand inca odata faptul ca volatilitatea pe cursul leu/dolar va fi anul acesta mult mai mare decat in anii precedenti. Banca Nationala a calculat un curs de schimb de 32.591 lei pentru un dolar, cu 153 de unitati mai mult decat marti.
Volatilitatea mare pe cursul de schimb leu/dolar anticipata la inceputul anului de dealerii si analistii de pe piata de la Bucuresti - pe de o parte in contexul schimbarii ponderii celor doua valute, euro si dolarul, in cosul la care se raporteaza banca centrala, dar si ca urmare a flucutatiilor euro/dolar pe pietele externe, incepe deja sa devina evidenta. De la inceputul anului fluctuatiile zilnice ale cursului leu/dolar au inceput sa fie foarte vizibile, de la zi la zi dolarul inghitind sau pierzand 200-300 de lei. Daca vinerea trecuta cotatia leu/dolar era de 32.342 lei, luni moneda americana a fost cotata direct la 32.091 lei, in timp ce marti din nou cursul leu/dolar a urcat la 32.448 lei.
Banca Nationala a anuntat la inceputul acestui an ca a majorat de la 60% la 75% ponderea euro in cosul valutar la care se raporteaza, limitand la doar 25% influenta dolarului. Primele reactii au fost ca volatilitatea mare care a existat pana acum pe raportul leu/euro se va transfera treptat spre raportul leu/dolar. O volatilitate mare a cursului de schimb al leului in raport cu o valuta oarecare induce de cele mai multe ori temeri in primul rand celor care au contracte de credit in moneda respectiva.
"Schimbarea structurii cosului in favoarea euro va face ca volatilitatea cursului dolar/leu sa creasca si mai mult, variatiile euro/dolar reflectandu-se cu o magnitudine crescuta in variatiile raportului dolar/leu. Volatilitatea ridicata este asociata riscului mai ridicat", a afirmat Radu Craciun, senior analist la ABN Amro Bank.