Convorbire cu Daniela Andreescu, directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) - Doamna director, cum explicati fenomenul petrecut ieri, cand peste 5.000 de oameni au luat cu asalt portile OMFM?
- Toti isi doresc sa lucreze in Spania, in agricultura, fiind persoane fara calificare. Noi am dat un anunt in acest sens, si adevarul este ca nu scontam pe un asemenea aflux de solicitanti. Avem 600 de locuri disponibile certe, plus alte 400 pentru care asteptam avizul Ministerului Muncii din Spania. Tinand cont de felul in care s-au desfasurat lucrurile pana acum, ne asteptam ca ieri sa vina pentru inscriere circa cinci-sase sute de persoane. Va asigur insa ca toti cei care s-au prezentat au ajuns la noi. Am beneficiat de sprijinul celor de la Inspectia Muncii si de la Casa Nationala de Pensii. Cu toate acestea, am terminat programul dupa miezul noptii, la 12,20, cand n-a mai ramas nici un solicitant.
- Toti cei care s-au prezentat au fost inscrisi in baza dumneavoastra de date?
- Nu, doar 2.400. Adica mai putin de jumatate. Majoritatea nu corespundeau cerintelor. Fie erau barbati, fie femei care au depasit varsta de 40 de ani. Or, din cele 600 de locuri disponibile, doar 70 sunt pentru barbati, iar restul pentru femei cu varste intre 20 si 40 de ani. Asta e situatia: in toate contingentele ofertate pentru munca in agricultura, procentul locurilor disponibile pentru barbati este in jur de 10 la suta. In baza noastra de date, avem inscrise 36.000 persoane, din care 70 la suta barbati. Asadar, nu mai are rost sa inscriem barbati, fiindca niciodata nu vor mai apuca sa ajunga la selectii.
- Cei inscrisi mai de mult in baza de date au prioritate in fata celor nou inscrisi?
- Desigur. Programarile pentru selectii se fac in ordinea inscrierii. Acum, de pilda, selectiile se vor face intre 27 si 30 ianuarie. Noi deja am trimis instiin