Jostein GAARDER
Misterul de Craciun
Traducere de Aurora Kanbar,
Editura Univers, Bucuresti,
2003, 172 p., f.p.
Misterul Cabalei, romanul lui Jostein Gaarder din 1990 care a cistigat mai multe premii de critica importante din Norvegia (si care urmeaza sa fie publicat si de Editura Univers in 2004), isi gasea cheia in descoperirea unui pachet de carti. Se poate spune ca si Misterul de Craciun este un roman despre joc si un roman-joc, chiar daca experimentul nu este dus de asta data pina la ultimele consecinte. Calendarul de advent pe care il primeste Joakim de la un librar bonom are 24 de usite inchise. In fiecare zi de decembrie, pina la Ajun, copilul deschide un compartiment unde gaseste un desen si o scrisoare explicativa. Din scrisori si din desene reconstituie povestea unei fetite din Norvegia anului 1948 care a pornit, alaturi de ingeri si de magi, intr-o calatorie „inapoi in spatiu si timp“ spre Bethleem, pentru a fi martora la nasterea lui Iisus.
Convoiul trece prin Copenhaga in 1648, tocmai dupa construirea Turnului Rotund, prin Hameln – la citiva ani dupa intimplarea cu legendarul fluierar, prin Bizant – in perioada Schismei, prin Mira episcopului Nicolaus si prin Damasc – dupa convertirea lui Saul. Parintii micului cititor, si ei acaparati de poveste, se implica serios si afla din arhive ca disparitia fetitei fusese in epoca asociata cu actiunile pentru eliberarea Palestinei.
Anumiti critici i-au reprosat lui Gaarder ca ar fi abordat in romanul sau o tema „pro-palestiniana si anti-israeliana“ (copilaria Elisabetei departe de Bethleemul natal, adolescenta ei petrecuta in mai multe lagare de concentrare etc.). Dimensiunea politica nu poate fi negata; totusi, romanul ramine in primul rind o „feerie de Craciun“. De fapt, nici intriga „politista“, nici cea „mitica“ nu formeaza o structura de adinci