Largirea istorica catre Est a Uniunii Europene nu va avea efectele unei baghete magice si nu va putea sterge dintr-o data stigmatele unei jumatati de secol de comunism, astfel ca noile state membre vor continua sa aiba o situatie politica fragila.
Fragilele democratii din Est intra in Uniune purtind stigmatele comunismului si noile frustrari sociale
Largirea istorica catre Est a Uniunii Europene nu va avea efectele unei baghete magice si nu va putea sterge dintr-o data stigmatele unei jumatati de secol de comunism, astfel ca noile state membre vor continua sa aiba o situatie politica fragila. ?Tarile care vor adera sint democratii tinere care nu sint la curent inca cu traditiile politice stabilite de decenii intregi in alte state europene?, este de parere Guenther Verheugen, comisar al Uniunii Europene pentru probleme de extindere. Opt dintre cele zece state noi membre UE erau inca dirijate de un regim comunist acum 15 ani, iar acum sint conduse de coalitii alese, in majoritatea lor, in urma alegerilor anticipate - ca in cazul celor trei tari baltice. Acesta nu este insa un semn de instabilitate, afirma politologul estonian Andreas Kasekamp, de la Universitatea din Tartu: ?In ciuda schimbarii rapide a guvernelor, exista continuitate in politica guvernelor succesive, deci exista stabilitate.?
Adaptare din mers
Candidate la UE si la NATO in anii '90, aceste tari s-au lansat in procesul de adaptare la reglementarile occidentale. Ungaria, de exemplu, a mers mai repede, dar toate au reusit in cele din urma sa se califice. In Slovacia si Republica Ceha, coalitiile au fost subminate de disensiuni personale in ultimele luni, dar guvernele minoritare rezista si continua sa-si duca la indeplinire programul.
Politologul lituanian Raimundas Lopata este de parere ca democratia ?ramine foarte fragila? in aceste state si da ca exemplu pro