Mai intii, aripa reformatore din UDMR a propus conducerii uniunii sa se aseze la masa dialogului, incercind astfel sa previna adincirea neintelegerilor interne care, necontrolate, pot duce la scindarea partidului. Aceasta incercare de negociere, care urmarea in fapt si obtinerea unei legitimitati, a esuat din cauza refuzului categoric al conducerii UDMR, in special al lui Marko Bela, care nu recunoaste aceste consilii.
Mai apoi s-a incercat includerea celor doua organisme nou create ale maghiarilor ca membre ale Consiliului Permanent Maghiaro-Maghiar (CPMM) care se va intruni, in februarie, la Budapesta. Nici aceasta incercare nu a avut sorti de izbinda. Presedintele partidului de guvernamint si ministru de Externe al Ungariei, Kovacs Laszlo, a respins solicitarea fara echivoc, precizind ca o grupare care separa maghiarii din Transilvania nu justifica prezenta in CPMN.
Socialistii unguri au creat ruptura
Conducerea CNTS a solicitat sprijinul opozitiei ungare, respectiv partidului civic FIDESZ din Ungaria, condus de fostul premier Orban Viktor, pentru invitarea gruparii la lucrarile CPMN. Acest sprijin, de fapt acceptat, nu poate fi insa decit unul moral din partea unui partid aflat in opozitie.
Trebuie precizat, de asemenea, ca in timpul guvernarii Orban gruparile care alcatuiesc cele doua consilii nationale nu intentionau sa paraseasca UDMR. Ruptura a intervenit doar dupa ce in Ungaria au ajuns la putere socialistii, si este lesne de presupus ca de aceasta schimbare care a dus la parasirea Uniunii si infiintarea Consiliilor Nationale, partidul de opozitie din Ungaria nu este strain.
In ce priveste dialogul dintre UDMR si aceste consilii sau chiar o colaborare, acesta pare un lucru irealizabil, in primul rind din cauza lipsei de legitimitate a celor doua organisme, precum si din cauza lipsei unui program al acestora. In af