Boiko Kotsev a precizat ca acesta este rezultatul primei etape a proiectului comun cu Ministerul britanic de Interne si cu Scotland Yard, pentru combaterea coruptiei in structurile ministerului. Proiectul, cu o durata de un an si opt luni, a fost finantat cu 2 milioane euro din programul PHARE. Programul are cinci componente de baza: cadrul legal si institutional, masuri preventive, instruire, activitate informationala si cercetarea mediului de coruptie.
?Pestisori mici?, in plasa programului anticoruptie
Coruptia are cea mai mare amploare in cadrul politiei de frontiera. La celalalt pol se afla Serviciul de lupta contra crimei organizate, cu nici un caz de coruptie in ultimii doi ani. In comentariile pe aceasta tema, presa bulgara este de parere ca numarul politistilor corupti este mult mai mare si ca proiectul bulgaro-britanic a scos la suprafata numai ?pestisorii mici?. In opinia ziaristilor, cea mai daunatoare este coruptia la virful politiei si a serviciilor secrete, insa in ultimii ani nu a fost prins nici un ofiter corupt. Totodata, presa mai semnaleaza ca majoritatea politistilor prinsi asupra faptului au fost doar concediati.
Incredere scazuta in oamenii legii
O alta problema importanta, apropiata ca efect negativ de coruptie, este cea a conflictului de interese. Ca exemplu, actualul secretar general al Ministerului de Interne, generalul Boiko Borisov, este patronul celei mai mari firme de paza si protectie, "Ipon", cu aproape 1.000 de angajati.
Fenomenul coruptiei reprezinta, in ultimii ani, una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta autoritatile bulgare, iar increderea populatiei in institutiile statului a inregistrat o scadere semnificativa. O ultima ancheta efectuata de Gallup International arata ca 50,2% din cetatenii bulgari considera ca majoritatea politistilor sint corupti. 46,3% din victimele