Directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, si Klaus Esser, fostul sef al companiei de telefonie mobila Mannesmann, sunt hotarati sa isi apere reputatia in cadrul celui mai important proces din istoria sectorului corporatist german, care a inceput ieri la Dusseldorf.
Acest litigiu, in care sunt implicati alti patru acuzati, este legat de tranzactia prin care grupul britanic Vodafone a preluat Mannesmann, in 2000.
Ackermann a preluat postul de director executiv al Deutsche Bank in 2002. El a fost membru in consiliul de conducere al Mannesmann, in perioada in care Vodafone a lansat o campanie agresiva pentru achizitia celui de-al doilea operator de telefonie mobila din Germania.
Dupa mai multe luni de rezistenta, tranzactia a fost aprobata in februarie 2000. Cu o valoare de peste 180 de miliarde de euro, contractul a reprezentat cea mai ampla operatiune inregistrata pana in acel moment in sectorul corporatist.
Ackermann si alti patru fosti membri din conducerea Mannesmann au fost acuzati, in luna februarie 2003, ca ar fi inselat actionarii, aproband bonusuri de 57 milioane de dolari pentru cativa directori, in urma finalizarii tranzactiei cu Vodafone.
De exemplu, Klaus Esser a primit 15 de milioane de euro, dupa ce a recomandat oferta ostila prezentata de grupul britanic.
Daca va fi gasit vinovat, Ackermann risca sa primeasca o pedeapsa de pana la zece ani de inchisoare. Insa seful Deutsche Bank s-a prezentat la tribunal afisand o atitudine care sugereaza ca nu se considera vinovat.
"Germania este singura tara in care oamenii sunt adusi in fata instantei pentru ca au administrat tranzactii profitabile", a declarat el reporterilor.
La randul sau, Esser considera ca actiunile sale au fost corecte si si-a exprimat increderea ca procesul va demonstra acest