?Trebuie sa urmarim cine intra, cine iese, daca este cineva suspect?
?Chiar de curind mi s-a intimplat ca vecinii mei sa mearga la administrator si sa ii spuna ca la mine a venit cineva. In special pensionarii fac acest lucru, au timp liber si pot spiona. Nu stiu, dar cu chestiile astea ne intoarcem iar in comunism?, spune Gabriela Ionita, care sta intr-unul din blocurile de pe Strada Pecetei, din sectorul 1. Chiar daca femeia a ajuns doar la conflicte verbale cu vecinii care au pirit-o, in alte cazuri cearta a degenerat si s-a lasat chiar cu demisia administratorului. ?De citeva luni, nu mai avem administrator, domnul care era inainte s-a certat cu unele persoane din bloc pentru ca acestea se tot pirau intre ele si il puneau pe el intr-o situatie proasta?, povesteste unul dintre locatarii blocului B5 din bulevardul 1 Mai.
Batrinii sint oricind dispusi sa povesteasca cu lux de amanunte nu numai administratorului, ci oricui se arata interesat ce se intimpla cu vecinii lor si ce vizite primesc acestia, mai ales ca, in prezent, Hotarirea de Guvern 400/2003 le creeaza si cadrul legal pentru a spiona si a merge cu pira. ?In bloc mai sint unii care se acopera, stau mai multe persoane si nu declara acest lucru, altii nu-si platesc intretinerea cu lunile, desi au bani. Ii vad cum traverseaza strada la magazin si isi cumpara de baut?, povesteste Dumitra Ionescu, o pensionara care locuieste la parterul blocului G5 din cartierul Pajura. Chiar daca unii locatari ai blocurilor nu primesc persoane straine, vecinii tot le cauta si chiar le gasesc nod in papura.
?Eu am facut imbunatatiri in apartament, mi-am pus si eu ca omul gresie, faianta, am modificat cite ceva, si ei imediat s-au dus la administrator ca sa ma pirasca. Invidiosi, impreuna cu acesta mi-au facut tot felul de reclamatii pe la primarie, dar inspectorii au gasit totul in regula?, ne-a spus