Aceeasi soarta o poate avea si comunitatea maghiara din Romania, daca la alegerile din acest an nu va reusi sa-si restabileasca unitatea de actiune. (Denes Gyula)
Cert este ca in decursul ultimilor 14 ani, fie in opozitie, fie la guvernare, maghiarii au reusit sa-si atinga o buna parte din obiectivele propuse prin politica pasilor marunti.
UDMR, un ?alergator de cursa lunga?
Lista realizarilor UDMR este apreciabila: modificari ale Constitutiei Romaniei in favoarea minoritatilor, folosirea limbii materne si a denumirii localitatilor in limba maghiara, unde populatia de aceasta etnie depaseste 20 la suta, obtinerea de drepturi pe linie de cultura si invatamint, inceperea restituirii imobilelor comunitare si bisericesti confiscate de regimul comunist etc. In editorialul unui ziar central roman se remarca: ?Singur UDMR-ul isi urmeaza calea marcata de propriile pretentii, asemenea unui alergator de cursa lunga, in rest nu-l intereseaza nimic?.
Evenimentele din ultima perioada pun insa sub semnul intrebarii continuarea de catre UDMR a acestei ?curse?. Infiintarea Consiliului National Maghiar din Transilvania si a celui Secuiesc ameninta cu scindarea miscarea politica a maghiarilor. Atacurile permanente, improscarea cu noroi a conducerii UDMR de catre Tokes Laszlo, demersurile agresive pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc si al altor forme de autonomie expun UDMR la atacuri din partea cercurilor politice romanesti. PRM, prin secretarul general Gheorghe Funar, cere, de pilda, punerea in afara legii a Consiliilor Nationale si tragerea la raspundere penala a celora care fac parte din aceste grupari. Precizam insa ca cele doua organisme nou create nu au, deocamdata, personalitate juridica, deci nici nu au cum sa fie trecute in afara legii. Deputatul Dan Brudascu cere inchiderea reprezentantei diplomatice a Ungariei de