Ruinele preistorice prezinta o fascinatie aparte pentru omul modern, mai ales ca, obisnuit cu confortul epocii moderne, ii este greu sa inteleaga cum reuseau stramosii sa ridice uriasele monumente, cu pretul unor eforturi titanice. Subiectul este de natura sa iste o multime de controverse in cercurile de specialitate.
Misterioasele constructii atesta radacinile comune ale arhitecturii preistorice europene
Ruinele preistorice prezinta o fascinatie aparte pentru omul modern, mai ales ca, obisnuit cu confortul epocii moderne, ii este greu sa inteleaga cum reuseau stramosii sa ridice uriasele monumente, cu pretul unor eforturi titanice. Subiectul este de natura sa iste o multime de controverse in cercurile de specialitate. Expertii se pierd in nesfirsite discutii despre piramide ori ruinele sud-americane, acordind insa o mai mica atentie primelor monumente de piatra ridicate de mina omului - megalitii, risipiti pe suprafata intregii Europe, din bazinul mediteranean si pina in Scandinavia, si din insulele britanice? pina in Caucaz.
Fara indoiala, cel mai celebru ansamblu megalitic este asa-numitul templu de la Stonehenge, desi nu este dintre cele mai vechi si nici unic. Pe intinsul Europei exista mii de monumente megalitice, unele avind o vechime de 7.000 de ani. O buna parte dintre acestea sint imprastiate de-a lungul litoralului Marii Negre, unde se pot vedea toate tipurile de megaliti cunoscute. Numai in zona ruseasca a litoralului Marii Negre au fost repertoriate mii de astfel de constructii, iar la ora actuala este in curs un amplu proiect de cercetare care vizeaza atit intocmirea unor harti, cit si gasirea unor artefacte care sa permita descifrarea, macar partiala, a misterului referitor la constructorii lor. (K.J.)
Ruinele preistorice din Caucaz
Daca in Occident aceste monumente neolitice sau din epoca bronzului au facut