George Soros, cel care a castigat primul miliard de dolari mizand pe caderea lirei sterline, a declarat ca declinul dolarului va continua si in 2004, chiar daca bursele de valori americane vor inregistra cresteri.
Cand monedele se depreciaza, ele "au tendinta de a lua viteza", a afirmat Soros intr-un interviu acordat Bloomberg News la Davos, Elvetia, cu ocazia Forumului Economic Mondial. "Cum declinul dolarului pe termen scurt aduce beneficii economiei americane, autoritatilor chiar le convine situatia actuala", a adaugat miliardarul american in varsta de 73 de ani.
In ultimele 12 luni, dolarul a pierdut 14% fata de moneda unica europeana si 9% fata de yenul japonez, impulsionand exporturile americane si amenintand relansarea economiilor europene si a celei japoneze.
Dolarul valora ieri 106,150 yeni japonezi, iar un euro se tranzactiona cu 1,2561 dolari. Moneda europeana se depreciase la inceputul zilei de ieri pana la 1,2529 dolari la Londra, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a anuntat ca inflatia zonei euro va incetini sub tinta bancii de 2%.
In opinia lui Hans Guenter Redeker, analist la BNP Paribas, "daca inflatia va scadea sub 2%, BCE va avea ocazia de a mai reduce dobanda de referinta". El a adaugat ca remarcile lui Trichet vor "determina deprecierea euro pentru o perioada de timp". In prezent, dobanda de referinta pentru zona euro este de 2%.
G7 - vorbe, nu fapte
Desi exista cateva motive de ingrijorare pentru BCE, "suntem departe de momentul in care se va actiona oficial" pe pietele valutare, prin vanzare sau cumparare de valute, cu scopul de a influenta cursurile, considera Soros.
In plus, el crede ca la intalnirea care va avea loc pe 6 si 7 februarie in Florida ministrii de finante ai statelor industrializate al