Un an de „monitorizare“
Titlul complet al proiectului pe care il propune revista noastra este: Transparenta politicilor si a cheltuielilor culturale publice. Monitorizarea Ministerului Culturii si Cultelor.
Durata: 1 an.
De fapt si de fapt, Observatorul cultural a tot „monitorizat“ Ministerul Culturii, frecvent si in forme diverse: prin stiri privitoare la diverse evenimente sau la „scandalurile“ care au insotit in ultimii ani activitatea MCC, prin comentarii asupra politicilor sale (am semnat eu insumi citeva articole de acest fel), prin proteste transmise noua spre publicare de catre artisti si institutii culturale. N-am ezitat sa preluam la Revista presei ceea ce au scris altii in atare ordine de idei.
Ni s-a intimplat de mai multe ori sa primim critici si proteste anti-ministeriale in valuri, incit – la un moment dat – am avut un grupaj amplu in care tunau si fulgerau la unison scriitori, oameni de teatru, de cinema, dansatori, incit sentimentul era ca elitele artistice ale tuturor branselor se revolta impotriva comportamentelor discriminatorii, arogante, clientelare ale diriguitorilor guvernamentali ai culturii. Am sprijinit campania angajatilor din Biblioteca Nationala, atunci cind institutia lor a fost abandonata cinic si iresponsabil de catre Minister, care a cedat sediul sau cel nou, inca in constructie, spre folosinta ca sediu guvernului. (In urma reactiilor de presa, proiectul – se stie – a fost abandonat: cladirea n-a mai fost preluata de executiv, dar autoritatile s-au „razbunat“, subfinantind Biblioteca, astfel incit cladirea cea noua nu poate fi terminata si se degradeaza…) In citeva rinduri, am oferit bogate „dosare“ pe cite o problema, punind alaturi informatiile necesare, analize, reactii: de pilda, cu privire la deciziile de subventionare a cartilor si a revistelor culturale in 2002 si 2003, cind am preluat li