Pentru verificari, am sunat si la posta. De acolo ni s-a spus ca problema tine de vama. De acolo aflam ca lucrurile stau chiar mai rau. Momentan nu se pot trimite carti deloc, cel putin nu legal. Mai nou, acelasi ministru Tanasescu, prin O.G. nr. 59, a hotarit ca daca vrei sa ii trimiti amicului din Canada un volumas cit de mic, se cheama ca faci export. Iar exportul se taxeaza, fireste, doar ca nu exista deocamdata o baza legala pentru evaluarea cartilor. Vamesii nu stiu cum sa evalueze cartile, adica la ce valoare de baza sa aplice taxa vamala de ?export?. Prin urmare, ministrul Tanasescu face din romani 22 de milioane de potentiali exportatori (si platitori de alte taxe - vamale de data asta), dar doarme cu capul pe lista cu tariful vamal de import-export al Romaniei.
?Pamflete? de 3,5 kilograme
Iunian Zarnescu, scriitor de profesie, este unul dintre romanii care au fost trimisi la plimbare cu tot cu pachete. ?Am vrut sa trimit citeva carti unei rude din Suedia. Cei de la posta mi-au spus ca incepind cu aceasta luna nu mai avem voie sa expediem carti in strainatate. Nu mi-a venit sa cred. Am cerut baza legala. Nu este posibil sa nu poti sa comunici cu oameni din strainatate prin intermediul cartii. Guvernul a intrat in an electoral, interzicind un drept fundamental al omului?, spune cu naduf Zarnescu. Om la 79 de ani, ?trecut prin multe?, nu a renuntat. ?I-am sunat pe cei de la vama, le-am explicat repercusiunile acestei masuri, iar oamenii au inteles si au fost amabili cu mine. Mi-au spus ca in loc de carti sa scriu ca am trimis pamflete... si asa am trimis pamflete in Suedia de 3,5 kg?, isi incheie povestea Iunian Zarnescu. (E.L.)
Parlamentul a abrogat o anexa cu scutiri de taxe vamale
Oficialii Ministerului Finantelor Publice sustin ca toata incurcatura actuala pleaca de la faptul ca parlamentarii au anulat o anexa a regulamentulu