Majoritatea intreprinzatorii mici si mijlocii spun ca se asteapta la costuri de integrare reduse in conditiile in care 72% dintre acestia nu cunosc legislatia europeana si etapele aplicarii acesteia in Romania, releva un studiu realizat de compania ISRA Center Marketing Research.
Peste 80% din cei chestionati au apreciat ca firma pe care o conduc va face fata concurentei firmelor europene si au apreciat ca intrarea pe piata europeana va avea o influenta pozitiva asupra activitatii firmei. Cu toate acestea, numai 28% din cei chestionati cunosc legislatia europeana si etapele aplicarii acesteia.
Potrivit sondajului, aproape jumatate dintre manageri, respectiv 41%, nu au putut sa aprecizeze care va fi costul integrarii. Numai 15% dintre cei chestionati se asteapta sa plateasca pana la 1.000 de euro pe an, si tot 15% dintre respondenti cred ca integrarea ii va costa intre 1.000 si 5.000 de euro pe an. Aproape 4% au estimat ca aceste costuri vor fi de pana la 10.000 de euro pe an, iar circa 3% sunt de parere ca ele vor ajunge pana la 50.000 de euro pe an. Peste 16% considera ca nu trebuie sa plateasca nimic pentru alinierea la cerintele impuse de integrarea in UE. Sondajul, comandat de asociatia Euroforum, a fost realizat pe un esantion de 207 persoane din Bucuresti.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania avertiza zilele trecute asupra faptului ca firmele romanesti vor fi nevoite sa suporte costuri foarte ridicate in perspectiva integrarii europene, iar intreprinderile mici si mijlocii vor avea de suferit, pentru ca nu au acces la finantarea necesara aplicarii cerintelor europene in domeniul mediului, calitatii si securitatii alimentare. miruna.lebedencu@zf.ro
Majoritatea intreprinzatorii mici si mijlocii spun ca se asteapta la costuri de integrare reduse in conditiile in care 72% dintre acestia nu cunosc leg