- afirma secretarul de stat in Ministerul Justitiei Simona Maya Teodoroiu - Pentru ca raspundeti direct, in cadrul Ministerului Justitiei, intre altele, de chestiunile legate de negocierile privind integrarea in Uniunea Europeana, armonizarea legislatiei interne cu cea comunitara, puteti enumera restantele in domeniul reformarii Justitiei?
- As vrea sa precizez, de la inceput, ca este vorba de o munca tehnica, de echipa, concentrata in primul rand pe preluarea legislatiei europene si ma refer la zeci, sute de acte cuprinse in acquis-ul comunitar. Mai intai, noi, cei de la Ministerul Justitiei, am facut o evaluare si am constatat ca la inceputul anului 2001 nu fusese preluat nici zece la suta din acquis-ul comunitar, iar in acest procent nu se regaseau multe dintre "piesele grele" ce tin de combaterea coruptiei, a criminalitatii organizate transnationale, traficul de fiinte umane (legea a fost promovata de Ministerul Justitiei chiar in 2001), o serie de conventii ale Consiliului Europei care faciliteaza accesul direct al cetatenilor romani si straini la Justitie si multe altele. Am lucrat contra cronometru, in sensul recuperarii intarzierilor, tinand cont de orizontul lui 2007.
- Cu toate acestea, exista semnale si critici referitoare la rezultatele slabe ale luptei impotriva coruptiei, precum si la independenta Justitiei.
- Suntem aici pe taramul criteriilor politice privind aderarea la U.E.: lupta impotriva coruptiei si independenta Justitiei. Voi incepe cu cel de al doilea: noile legi, a caror adoptare rapida de catre Parlament este importanta, statueaza transferul de atributii de la ministrul Justitiei si minister catre Consiliul Superior al Magistraturii. Cadrul legal odata creat, va fi rolul primordial al C.S.M. in gestionarea tuturor acestor aspecte, inclusiv privind sesizarile si reclamatiile cetatenilor referitoare la activitatea si cond