In Comisia de politica externa a Parlamentului Europei de la Strasbourg un deputat olandez, Costlander, a facut propunerea unei rezolutii ca negocierile UE cu Romania sa fie suspendate. El a pus accent pe criterii politice: "Romania nu e stat de drept, acolo domneste o coruptie inspaimantatoare". La aceasta propunere s-a raliat baroneasa Emma Nicholson, furioasa ca Romania a incalcat moratoriul privind aprobarea adoptiilor copiilor. In comisie a luat apararea guvernului roman deputata Lalumiere, o veche prietena a tarii noastre. Care este procedura ce va fi urmata?
Mai intai, din discutia in Comisie va reiesi amendarea textului foarte aspru al olandezului. Abia spre sfarsitul lui martie rezolutia va fi examinata in plenul parlamentului. De notat ca deputatii socialisti se opun rezolutiei. Deputatul Gary Titley a declarat ca rezolutia e "o prostie" si a sustinut ca guvernul Nastase a facut progrese in directia buna.
Premierul Nastase a incercat sa minimalizeze problema, subliniind ca e vorba de o actiune personala, nu de grup, dar a chemat telefonic la Bruxelles pe comisarul pentru extinderea UE Gunther Verheugen, care a spus: "Romania a pierdut 10 ani cu guverne incapabile, dar actualul guvern e singurul care a dat rezultate". Intr-adevar, guvernul Nastase a facut in materie de reforma mai mult decat orice guvern postrevolutionar. Dar liderul liberal Theodor Stolojan a subliniat ca avem de-a face cu cel mai grav avertisment dat vreunui guvern candidat. Cu toate acestea, atat Stolojan, cat si Basescu au declarat ca vor interveni la grupurile prietene din Parlamentul European pentru a bloca rezolutia care afecteaza interesele tarii.
Eu am mai apreciat ca guvernul Nastase subestimeaza negocierile cu Uniunea Europeana si sarcinile care decurg din acquis-ul comunitar. O dovada in acest sens o constituie faptul ca intr-un mom