Marti 20 ianuarie a fost inaugurat oficial Institutul Cultural Roman, in cadrul special al Galei Premiilor Institutului (succedind premiile acordate pina acum de Fundatia Culturala Romana), desfasurata la Ateneu, in prezenta unor invitati de marca – presedintele Ion Iliescu, Regele Mihai si familia regala, prim-ministrul Adrian Nastase, Patriarhul Teoctist, ministrul Culturii, acad. Razvan Theodorescu, ambasadori acreditati la Bucuresti. In sala am intilnit doar citiva politicieni, dar numerosi artisti, muzicieni, oameni de stiinta care, dupa ce au urmarit discursurile rostite de catre acad.
Augustin Buzura si de presedintele Ion Iliescu, au aplaudat personalitatile premiate si, in incheiere, au ascultat cu placere recitalul oferit de violonistul Sherban Lupu si de pianista Ilinca Dumitrescu (premiata in acea seara pentru promovarea muzicii noastre in lume), incluzind Sonata a III-a „in caracter popular romanesc“ si suita Impresii din copilarie de George Enescu, indelung aplaudate pentru rafinamentul si virtuozitatea cu care au fost interpretate de catre cei doi muzicieni care, de multi ani, s-au dedicat cunoasterii profunde a creatiei marelui compozitor, aducind in prim-plan si piesele sale mai putin cunoscute. Bisul oferit a constituit o dubla surpriza, pentru ca Sherban Lupu, acompaniat la pian de... Andrei Lukenstein, proaspat premiat pentru performantele sale in domeniul fizicii??, a interpretat, in prima auditie, Melodie romaneasca de Sarasate, partitura pe care violonistul a descoperit-o recent intr-un anticariat din Praga.
De altfel, aceasta miniatura (pe care renumitul compozitor si violonist spaniol a scris-o in urma vizitei sale in Romania, la invitatia reginei Carmen Sylva) a fost inclusa si pe dublul-CD editat la Casa Radio, sub titlul Arta lautarilor, izvor al violonisticii moderne, insotit de un volum in paginile caruia Sherban Lupu