Mai multe anchete paralele, desfasurate de Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Iasi, Serviciul Independent de Informatie si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne si Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei au stabilit ca politistii ieseni colaborau cu infractorii care aveau interdictie de a mai intra in spatiul Schengen, procurindu-le acestora, prin acte false, noi identitati.
Astfel, daca un roman comitea o infractiune pe teritoriul unui stat european si era expulzat, pe pasaport aplicindu-i-se, totodata, interdictia de a mai reveni in tara respectiva, el intra in legatura cu angajatii SEIP Iasi care, contra unei sume de bani, ce ajungea, conform anchetatorilor, si pina la 4.000 de dolari, confectionau o carte de identitate falsa, in baza careia se elibera un pasaport fals. In acest fel, romanul, cu o noua identitate, putea pleca linistit peste hotare. ?Avem in lucru doua dosare, in care am descoperit astfel de carti de identitate false, dupa care s-au facut pasapoarte. Totul s-a desfasurat cu complicitatea unor politisti, pornind de la sectoristi care semnau o recomandare favorabila pentru cel vizat, pina la sefii de serviciu, care aprobau documentele?, a precizat comandantul CZCCOA Iasi, comisar-sef Gheorghi Plai.
Pe de alta parte, acesta a precizat ca nu s-a stabilit, inca, daca seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei, comisarul-sef Ioan Curcan, ar avea vreo legatura cu aceste retele. ?El este cel care ne-a sesizat aparitia pasapoartelor false, asa incit ma indoiesc ca ar fi vinovat. Oricum, mai avem de lucru la aceste dosare?, a incheiat Gheorghi Plai.
Anchetele vor continua
Desi nevinovat, dupa spusele anchetatorilor, Ioan Curcan a fost totusi demis, pentru ca nu a stiut la timp de existenta falsificatorilor din serviciul pe care il conducea, dar