Generatia lui Mircea Vulcanescu (Mircea Eliade, Cioran, Sebastian etc.) va intra in virtejul razboiului la maturitate. Extrema dreapta (nazismul) si extrema stinga (comunismul) coplesesc si nenorocesc Europa. Dupa razboi, Romania va intra in marea glaciatiune comunista. Se mai vorbeste inca, in termeni destul de aproximativi, despre ?generatia razboiului? sau ?generatia pierduta?. In fapt, ciclurile istorice sint perturbate, daca nu de-a dreptul suspendate. Abia in anii ?60 putem identifica o generatie literara care-i corespunde unei noi generatii politice, cea a lui Nicolae Ceausescu. Desi politicienii sint cu douazeci de ani mai virstnici decit literatii, ei apartin aceluiasi ?val? al istoriei. Apare apoi asa-numita generatie literara ?80, reprezentata in plan politic de ?delfin?, Nicu Ceausescu, si UTC (Uniunea Tineretului Comunist), astazi dominanta in toate structurile de putere si in media. Pentru ultimii saizeci de ani, ne lipseste un studiu sistematic de tipul celor ale lui Mircea Vulcanescu despre ?tinara generatie?.
Toti noii-veniti au felul lor inconfundabil de a se privi in oglinda poeziei. Vom incerca sa surprindem sensibilitatea fiecarui ?strat?, cerc de virsta. Se profileaza o noua generatie, generatia 2000? Sau exista deja o ?tinara generatie??
Saptamina de saptamina, vom incerca sa scoatem la lumina creatii reprezentative pentru simtirea romaneasca, cele mai multe dintre ele uitate, dar demonstrind o surprinzatoare actualitate. Astazi va supunem atentiei o poezie a lui N.T. Orasanu, compusa in 1868, la doi ani de la sosirea in Romania a principelui Carol de Hohenzollern si de la inscaunarea sa. Poezia ?Cintecul bandei? retopeste folclor urban, nemurind lumea celor mahalale. (P. R.)
N.T. Orasanu (1833-1890)
Cintecul bandei
Banda ici, banda colea.
Banda trage la masea,
Caci guvernul e cu ea.