Profitand de facilitatile oferite de Hotararea de Guvern 166/2003, o multime de studenti s-au inghesuit sa-si deschida o firma. Astfel, 10% din firmele inmatriculate in perioada martie-decembrie 2003 sunt patronate de studenti. Unele dintre aceste societati comerciale nu au avut nici macar o zi de activitate, altele sunt folosite de parintii tinerilor patroni, insa exista cazuri in care initiativa studentilor s-a dovedit una de succes.
Potrivit HG 166/13.02.2003, singurele taxe pe care studentii trebuie sa le plateasca pentru a-si constitui o firma sunt cea de "unicitate a numelui" (308.000 lei) si taxa judiciara de timbru (342.000 de lei). Ei sunt scutiti, astfel, de cheltuielile de inmatriculare, publicare in Monitorul Oficial sau redactare a actului constitutiv si beneficiaza, in plus, de consultanta gratuita privind alegerea domeniului si a obiectului principal de activitate.
"Li se ofera oportunitatea de a-si trece aproape toate domeniile de activitate, urmand apoi sa se decida ce fel de activitati vor desfasura", explica Dorin Deac, directorul Oficiului Registrului Comertului Cluj.
Cele mai multe firme infiintate de studenti au ca domenii principale de activitate medicina, informatica (producerea si comercializarea de produse de software), serviciile, comertul si turismul. Mai putin cautate au fost productia si transporturile.
Drum cu obstacole
Constituirea propriu-zisa a firmei nu inseamna intotdeauna ca ea este functionala.
"Nu am gasit inca un investitor care sa-mi dea 200.000 de dolari sa-mi cumpar utilajele de care am nevoie. Bancile nu dau credite fara sa li se ofere garantii imobiliare, asa ca imi incerc norocul pe la fondurile de investitii", spune Adrian Ghira, student in anul IV la Politehnica si patronul firmei Karmaplast, specializata in producerea de mas